Keistad Amersfoort – een kei in klassieke muziek?

Orfeo Undeground van Holland Opera. Foto: Walter Gooyen,

Denkt u bij Amersfoort aan klassieke muziek? Ehm… Een nieuw initiatief moet hierin verandering brengen. Bij de opening van het culturele seizoen presenteerde Amersfoort Klassiek zichzelf met een mooie ambitie: de Keistad profileren als klassieke muziekstad.

Een mooi initiatief wat mij betreft, want Amersfoort heeft op het gebied van klassieke muziek inderdaad het nodige te bieden.

Zo is er Amerfortissimo, het jaarlijkse festival voor kamermuziek. Een initiatief van violiste Lonneke van Straalen dat inmiddels is overgenomen door de dames van het Ragazze Strijkkwartet. Het NRC was er dit voorjaar zeer positief over.

Of neem Monteverdi XL, een ambitieus project van het Ensemble Le Nuove Musiche, dat jaarlijks gedurende een weekend aandacht besteedt aan de vespers van Monteverdi.

Verder is de Keistad de thuishaven van Holland Opera, zijn er de Havikconcerten (een soort mini Prinsengrachtconcert) en is er Music on Chairs: een mooi project waarin sopraan Henriette Feith met authentieke instrumenten en topmusici aandacht vraagt voor onbekend barokrepertoire.

Waarom concurreren?

Aan sfeervolle monumentale gebouwen is in Amersfoort geen gebrek; de Veerensmederij, de St. Aegtenkapel en de Mannenzaal (gebouwd in 1531!) zijn allemaal prachtige concertlocaties. In Amersfoort Klassiek bundelen de podia, ensembles, festivals en gezelschappen op het terrein van de klassieke muziek nu hun krachten. Concerten worden op elkaar afgestemd en er is een gezamenlijke agenda. Waarom concurreren als je ook kunt samenwerken…?

Het tegengaan van versnippering is de eerste doelstelling. Met bescheiden publieksaantallen voor klassieke muziek is het niet handig om twee klassieke concerten op hetzelfde tijdstip te programmeren. En dan geven liefhebbers uit eigen plaats en regio vaak ook nog de voorkeur aan een bezoek aan Amsterdam, Utrecht, Rotterdam of Den Haag. Een gegeven dat organisaties en podia uit veel middelgrote steden zullen herkennen. Amersfoort Klassiek gaat bewijzen dat je voor heel veel moois ook gewoon in Amersfoort terecht kunt.

En als de samenwerking er dan ook nog toe leidt dat veel meer Nederlanders Amersfoort gaan associëren met klassieke muziek, dan is de ambitie van Amersfoort Klassiek bereikt!

Gepubliceerd op Cultuurpers